BLOG

MAXimaal genieten!

Updated: Jul 2, 2019

Sportieve blogger: Ciska de Bruijn | mindyoursport.nl

Zondag 30 juni 2019, 15.10u ..radio uit, telefoon op stil, laptop op schoot full screen met MAXimaal volume zodat het geluid van de ronkende motoren (oké, tegenwoordig wat minder 'spectaculair' dan jaren geleden, maar toch..) goed te horen is, zit ik klaar voor de start!

De rode lichten gaan aan 1,2,3,4,5..en UIT; daar gaan ze! Of toch niet..?? Nee...HELP! Max

Verstappen start vanaf de 2e plek, maar komt niet snel weg; een 'poepstart' hoor ik Olav Mol

zeggen. Max valt direct terug van P2 naar P8...aiii! Wat zou ik nu graag IN zijn hoofd gezeten

hebben om te weten wat er zich daar allemaal afspeelt!


Geen slechter moment om een poepstart te hebben dan tijdens de GP van Oostenrijk; de

'thuisrace' van Max Verstappen/ Red Bull Racing. Tribunes vol Oranjefans, een Ziggo Dome

bomvol Nederlandse supporters, een top kwalificatie en niet te vergeten het moeten verdedigen van zijn overwinning op dit circuit in 2018. Oef Max, nu je koppie erbij houden, de moed niet laten zakken en gewoonweg doen wat je moet doen. Dat is het enige wat je nog kan redden om je doel (P1) alsnog te bereiken...en... HE DID IT!!!!!

Naast voetbal is Formule 1 de andere sport waar mijn grootste passie ligt (oké, oké wielrennen, hockey, tennis, zwemmen, schaatsen, handbal, atletiek, golf etc. etc. komen hier vlak achter ;)) en de zondag is zolang ik me kan herinneren 'heilig'. Vroeger als klein kind was het al vaste prik dat ik tegen pappa aan gekropen op de bank naar Formule 1 keek. Het hele dagprogramma werd erop aangepast en ja we waren écht zo gek om soms al om 6u 's morgens voor de buis te zitten om geen moment van de race te missen. Deze traditie heb ik voortgezet al is het nu helaas geen speciaal vader-dochtermomentje meer, maar zit mijn vader in zijn eentje op de bank voor de tv en ik kilometers verder via mijn laptop te kijken. Neemt niet weg dat ik nog steeds vol adrenaline, concentratie en plezier de races volg.

Een aantal jaar geleden zijn mijn vader en ik samen naar de GP van Duitsland geweest en wat een gave beleving was dat. Als de tickets niet zo extreem duur zouden zijn, was ik er graag vaker bij om alle live action mee te maken en oh wat was ik er vooral afgelopen zondag graag bij geweest. Dan had ik waarschijnlijk vanaf de tribune hard naar Maxje geschreeuwd dat hij zijn focus moest houden, zijn frustratie omzetten in doelgerichte acties, de druk m.b.t. verwachtingen van zichzelf, het team en supporters los te laten en vooral snel een plan B bedenken om daar MAXimaal voor te gaan.

Gelukkig HEEFT Max dit ook allemaal gedaan en wat een spectaculaire race heeft hij ervan

gemaakt zeg! Het leek wel alsof hij de poepstart expres zo gepland had om de toeschouwers, fans EN zichzelf een nog groter plezier te doen door ervoor te zorgen dat er geen enkel saai moment geweest is tijdens de 71 rondes op de Red Bull Ring. Dat Verstappen een zeer bekwame coureur is, staat zonder twijfel vast en heeft hij nu nogmaals overduidelijk laten zien. Dat de auto eveneens in topconditie was en goed aanvoelde, is ook van levensbelang, maar het grootste compliment geef ik Max voor zijn mentale prestatie! Er zijn zat sporters die door een tegenvallend begin in een mentale neerwaartse spiraal komen en dit de prestatie in de weg zit. De knop omzetten, focus blijven houden op wat je moet doen en een alternatief plan bedenken om toch voor elkaar te krijgen wat je doel is, is lastig in het heetst van de strijd. Gelukkig valt dit te trainen en kan een set back er juist voor zorgen dat je uiteindelijk nog beter gaat presteren dan je gedaan zou hebben als er niets aan de hand geweest was. Max lijkt dit echter (van zichzelf? Door eerdere hulp? Door ervaring?) inmiddels prima te kunnen en is ook in staat te relativeren, acties te analyseren en daadkrachtig en vol zelfvertrouwen te racen; DAT maakt hem een TOPsporter!

Nog 5 rondes te gaan en ik zit zowat IN mijn laptop om geen seconde te missen van de spannende strijd tussen Verstappen en LeClerc om plek 1! Hulde overigens aan de moderne techniek die ervoor zorgt dat we de beelden zien vanaf de race-auto voor de ultieme actiebeleving. Ja hoor, met nog 3 rondes op de klok is het gelukt; Max aan de leiding en hij wint! Na beelden van een juichende menigte en dolgelukkige monteurs horen we het Wilhelmus klinken en spuit Max met een glimlach van oor tot oor de champagne in het rond en is het een groot oranjefeest in Oostenrijk! De spanning is echter nog niet voorbij, want tijdens de laatste inhaalactie raakt Max de auto van LeClerc en de wedstrijdleiding zal gaan onderzoeken of hij wellicht strafseconden krijgt. Ook hier weet Max (mentaal) uitermate goed mee om te gaan en geeft als commentaar dat als deze actie bestraft zou worden 'je maar beter thuis kan blijven'/ '..wat is het nut van racen dan?!'. Iets wat leeftijdsgenoot LeClerc in mijn ogen nog lang niet onder controle heeft en een enorme frustratie liet zien in onsportieve zin (en dus zeer zeker baat zou hebben bij wat mentale training/ sportpsychologie, dus bel maar Charles ;)!)


Dik 3 uur na de wedstrijd kwam dan eindelijk het verlossende en enige correcte antwoord van de wedstrijdleiding; de inhaalactie werd niet bestraft en Max Verstappen blijft de terechte nummer 1; chapeau!!!! Ik kijk alweer uit naar zondag de 14e voor de GP van Groot- Brittannië.

(maar eerst natuurlijk nog genieten van onze Oranje Leeuwinnen op het WK!!!!!)


Sportieve groet,Ciska

Heb je onze allereerste blog al eens gelezen? Dat gaat over boksend opvoeden. Lees de blog door op de link te drukken

0 views

Volg onze atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen 

sport in jouw provincie

Op onze website vind je alles rondom het ontdekken van jouw passende sportactiviteit, maar ook om het sporten zo goed mogelijk en blessure vrij te kunnen doen.

Kies jouw Sport PRODUCT en dienst

Wij hebben een breed aanbod aan producten en diensten die jou helpen de beste (sport) versie te worden. Kies uit ons brede assortiment voor een gezond en sportief leven.

Lees onze Sportieve BLOG

Geschreven voor en door sporters om jou te inspireren om in beweging te komen. Sporten verandert je leven. 

Logo Sportief in Nederland.png

INSPIRATIE IS ONZE GROOTSTE MOTIVATOR

Wij zetten ons in voor deze top atleten!

Veerle Goossens

Lizzy de Greef

Sander Nooij

Shanice Silva Cruz

Volg onze atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen 

sport in jouw provincie

Op onze website vind je alles rondom het ontdekken van jouw passende sportactiviteit, maar ook om het sporten zo goed mogelijk en blessure vrij te kunnen doen.

Kies jouw Sport PRODUCT en dienst

Wij hebben een breed aanbod aan producten en diensten die jou helpen de beste (sport) versie te worden. Kies uit ons brede assortiment voor een gezond en sportief leven.

Lees onze Sportieve BLOG

Geschreven voor en door sporters om jou te inspireren om in beweging te komen. Sporten verandert je leven. 

Stichting Sportief in Nederland

Social Media

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste blogs vól inspiratie voor een energieker, gezonder en sportiever leven? Wil je onze atleten op de voet volgen, zodat jij met je neus er bovenop zit als zij GOUD in handen krijgen? 

Onze Atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen.

Diverse onderwerpen

Onze website staat boordevol vacatures, blogs, maar ook  stellen wij als team Sportief in Nederland ons graag aan je voor.

Ons adres

Stichting Sportief in Nederland

Onderdeel van 
AED EVENEMENTEN GROUP

Rattinkstraatje 2 7413AJ Deventer

KvK 65589246

info@sportiefinnederland.nl

Bank: NL75 INGB 0007 9963 20

2019 © Sportief in Nederland. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden |  Logo: Freepik

Den Haag | Nederland