BLOG

WERKEN IN DE SPORT

Sportieve blogger: Jeroen Postma | Zoekt werk in de SPORT


Deze blog is voor mensen die graag in de toekomst in de sport willen werken. Hierbij mijn ervaring naar het zoeken naar een baan in de sport. Het is geen gemakkelijke weg erheen, want de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Een goed netwerk is een grote vereiste en dat begint bij de lokale verenigingen.


Interesse in de sport

Als kleine jongen was ik altijd al bezig met sport. Zowel actief als passief. En dan niet alleen met voetbal, maar ik had interesse in alle sporten. Voor mij was duidelijk dat ik later iets in de sport wilde doen. Trainer zijn dat vond ik niks (de zomers voor mijn opleiding Sportmanagement heb ik tennistraining gegeven op zomerkampen in Amerika en zo kwam ik er achter dat het leuk was voor een paar weken, maar niet fulltime te doen). Na mijn MBO opleiding Marketing & Communicatie afgerond te hebben startte ik met de opleiding Sportmanagement aan de Fontys. Na de opleiding succesvol afgerond te hebben ging ik solliciteren. Alleen toen (2004) kwam ik er achter dat dit een moeilijke opgave zou worden. In die periode ging er nog niet zoveel geld om in de sport. Ik kwam uiteindelijk bij Interpolis terecht en begon mijn draai te vinden.


Toch bleef de sportwereld nog steeds in mijn achterhoofd, maar wilde me eerst zelf ontwikkelen bij Achmea. Ik kwam net van school en had natuurlijk nog geen werkervaring. Op dat moment vond ik het ook belangrijk dat ik zeer leuke collega’s had. Uiteindelijk ben ik na 3 jaar overgestapt naar een andere afdeling binnen Achmea en daar was het nog vele malen gezelliger. Alleen als je zelf wil groeien moet gezelligheid niet de boventoon krijgen heb ik geleerd de laatste jaren. Daarnaast kreeg ik nog meer tijd om mezelf te ontwikkelen en verschillende projecten op te pakken. In de tussentijd deed ik vrijwilligerswerk in de sport. Zo zat ik in verschillende commissies van de Nederlandse Curling Bond, secretaris van de Curling Club in Tilburg en werd ik vicevoorzitter van de ledenraad van de supportersvereniging van Ajax.


Een aantal jaar geleden is Interpolis samengegaan met Achmea en zo werd Interpolis dus Achmea. 1 van de speerpunten is dat Achmea meer wil gaan digitaliseren en dat zou heel wat banen gaan kosten. Dit zou ook onze afdeling raken. Dan ga je toch voor jezelf nadenken wat zou je het liefst gaan doen. Werken in de sport kwam dus het eerste in mij op. Oké, dan weet ik dat en wat wil je daarmee gaan doen? Dat is nog best lastig. Werken in de marketing of organiseren van evenementen leek mij wel wat. Waarom deze onderdelen dan? Op dat moment nog niet echt een reden voor, maar het leuk mij leuk om van niets iets te maken. Maar daar heb ik geen ervaring in, dus hoe gaan we daar voor zorgen? Het mooie van Achmea is dat de individuele ontwikkeling hoog in het vaandel staat. Ik dus in gesprek met mijn leidinggevende. Het is best een moeilijke stap om naar je leidinggevende te gaan en zeggen ik wil eigenlijk heel ergens anders werken. Maar gelukkig werd dit juist aangemoedigd door Achmea en onze leidinggevenden. Tuurlijk moet je er zelf ook wat voor over hebben en dus besloten om minder te gaan werken. Mijn 38-urige contract met 2 uur verlaagd, zodat ik 4 x 9 uur kon gaan werken. Ondertussen was mijn laatste opleiding ook alweer 13 jaar geleden afgerond, dus bijspijkeren was een goed idee. Via de Johan Cruijff Instituut kwam ik terecht bij de module Facility/Eventmanagement. Dit was een module van een uitgebreide sportmanagementopleiding. Het klonk erg interessant en duurde een paar maanden. Ook kwamen er veel sprekers langs tijdens de lessen die in de sportwereld werken. Het is altijd interessant om hun ervaringen aan te horen.


Nadat ik de opleiding met succes had afgerond, had ik natuurlijk nog geen ervaring met het werken in de sportwereld. Nou zat ik toen al een aantal jaar bij de jeugdopleiding van Willem II als teammanager van jeugdteams (wat trouwens een zeer leerzame ervaring is om op te doen als je geïnteresseerd bent in voetbal op het hoogste niveau). Geweldige tijd gehad als teammanager met mooie wedstrijden en leuke trainingskampen in het buitenland. Willem II was net gestopt met de samenwerking met RKC en er moest van alles georganiseerd worden. Uiteindelijk heb ik een voetbalkamp, talentendagen en keepersdagen georganiseerd voor Willem II en daarin kon ik alle facetten kwijt. Van de communicatie, tot de marketing tot het organiseren van de activiteiten. Als de activiteit eindelijk begonnen is, dan krijg je daar gewoon veel energie van. Op een gegeven moment zat ik in de dug-out te kijken naar hoe fanatiek alle kinderen bezig waren. In dit geval ook nog om hun droom uit te laten komen en dat is voor het spelen voor een BVO. Toen wist ik het ook voor mezelf. Dit is wat ik wil gaan doen. Hiervoor had ik altijd een afkeer tegen het woord energie in combinatie met het woord werk in 1 zin, maar toen pas voelde ik wat mensen daarmee bedoelde. En dat was overigens niet alleen toen ik in de dug-out zat, maar dat was eigenlijk al vanaf het begin dat ik begonnen was met het organiseren.


Het jaar daarop ben ik weer een opleiding gaan doen. Dit keer bedrijfskundig Sportmanagement. Ook hier kwamen veel mensen uit de sportwereld langs om hun verhalen te vertellen of gingen we bij de organisaties langs. Ik werkte ondertussen heel veel uren als vrijwilliger in de sport en daardoor had ik weinig tijd voor andere dingen. Dat voelde ik vooral tijdens deze opleiding. Het was zeer interessant en ik heb er een hoop van geleerd. Alleen er kwam weinig van me af. Dat ging aan me knagen, dus besloot ik het rustiger aan te doen en van het vrijwilligerswerk afstand te nemen voor een periode van 1 jaar. Het solliciteren ging ook nog niet zoals gepland. Voor mezelf had ik uitgemaakt dat het een obsessie werd om een baan in de sport te vinden en daardoor ook afstand moest nemen. Na een paar maanden dat ik gestopt was kwam er een functie vrij voor bestuurslid breedtesport van de Nederlandse Curling Bond. In diezelfde periode kwam ik in contact via LinkedIn met iemand die als vrijwilliger werkte voor de Stichting FC Robinstijn (stichting die voetbalwensen uit laat komen voor kinderen die dat verdienen, doordat ze bijvoorbeeld ziek zijn). Mijn droom is ooit geweest om van curling een grote sport in Nederland te maken. Daarnaast werken ze nu samen met Triple Double. Hoe mooi zou het zijn om samen deze sport naar grote hoogtes te brengen in Nederland. In januari 2019 ben ik officieel benoemd in het bestuur als lid breedtesport en hoop ik deze functie nog jaren te kunnen vervullen. Bij FC Robinstijn krijg ik de kans om mijn werkervaring op het gebied van organiseren van evenementen te kunnen vergroten. Hier ben ik mei 2018 bij aangesloten en organiseer ik samen met nog een paar anderen het G-Stars toernooi. In mei 2019 was de eerste editie waarmee ik zelf in de organisatie zat. Dit is een voetbaltoernooi voor kinderen met een beperking die namens een BVO voetballen. Wat een geweldige beleving was het toernooi. Tuurlijk zijn er altijd wel dingen die beter kunnen en dat gaan we natuurlijk ook oppakken voor komend seizoen. Waarschijnlijk gaat het nog grootser worden ook. Op de dag zelf is het vooral genieten van de vreugde, vriendschap en sportiviteit van de deelnemers onderling. Ook hier kreeg ik weer zoveel energie van en na afloop van het toernooi nog veel meer. Zijn een hoop BVO’s (en ook andere organisaties) die zich steeds meer gaan richten op het MVO. Hier komen dus ook een hoop kansen in de toekomst te liggen.


Mijn advies

Voor mij zal het steeds lastiger worden om een baan in de sport te vinden. Er komen steeds meer studenten bij die eerder aangenomen zullen worden, dan iemand die al boven de 30 is. Dat is tijdens mijn studie aan de Johan Cruijff Instituut ook aangegeven. De gastspreker zei dat de huidige studenten al veel verder zijn met de kennis van (digitale) marketing en wat daarbij komt kijken. Zij hebben een flinke voorsprong op ons en dus meer de kans om aangenomen te worden. Deze uitspraak heb ik altijd in mijn gedachte gehouden. Als je op jonge leeftijd al weet dat je in de sport wil werken zou ik zeggen meld je aan bij je lokale vereniging (of bond of andere organisatie) om te kijken waarin je hun kan ondersteunen. Elke vereniging/organisatie kan voldoende handen gebruiken. Maar kijk ook op school of je hun ergens kan ondersteunen. En bovenal geniet van deze werkzaamheden en wat er uit voortkomt. Naast dat ze leerzaam zijn doe je ook leuke ervaringen op. Kijk ook wat je op school kan betekenen. Zo ben ik met iemand anders op de MBO zelf een sportcommissie gestart. Dat begint klein, maar als je het goed doet zal dat steeds meer gaan uitbreiden en staat goed op je CV. Zorg tijdens je studie dat je een goede stageplek weet te bemachtigen bij een bedrijf wat jou ook echt ligt. Wie weet kan je daar blijven om in de zomer te werken of tijdens je studie al werkervaring op te doen. Een aantal studenten vinden hun werk op hun stageadres. Blijf ook in jezelf investeren door het volgen van vervolgopleidingen of specialistische opleidingen. Doe ook eens een klus wat je niet helemaal leuk lijkt. Soms krijg je dan andere ideeën of een bevestiging. Zo ben ik er ook achter gekomen via FC Robinstijn dat op het vlak van MVO een hoop leuke activiteiten te doen zijn. Mijn laatste advies is zorg dat je een groot netwerk opbouwt binnen de sportwereld. Er komt een hoop vriendjespolitiek kijken en dan is een netwerk heel belangrijk. Zorg dat je naar netwerkbijeenkomsten ga, laat je gelden op LinkedIn of ga naar sportcongressen toe. Je leert daar niet alleen veel, maar je leert ook weer nieuwe mensen kennen. In de meeste gevallen moet je er een hoop voor doen om je droom te verwezenlijken, maar zorg dat het geen obsessie wordt. En doe niet alles alleen. Er zijn voldoende mensen in je omgeving die je willen helpen je droom waar te maken.


TIP!

Heb je de blog van Ron Visser al gelezen?

Duursporters presteren beter door krachttraining

0 views

Volg onze atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen 

sport in jouw provincie

Op onze website vind je alles rondom het ontdekken van jouw passende sportactiviteit, maar ook om het sporten zo goed mogelijk en blessure vrij te kunnen doen.

Kies jouw Sport PRODUCT en dienst

Wij hebben een breed aanbod aan producten en diensten die jou helpen de beste (sport) versie te worden. Kies uit ons brede assortiment voor een gezond en sportief leven.

Lees onze Sportieve BLOG

Geschreven voor en door sporters om jou te inspireren om in beweging te komen. Sporten verandert je leven. 

Logo Sportief in Nederland.png

INSPIRATIE IS ONZE GROOTSTE MOTIVATOR

Wij zetten ons in voor deze top atleten!

Veerle Goossens

Lizzy de Greef

Sander Nooij

Shanice Silva Cruz

Volg onze atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen 

sport in jouw provincie

Op onze website vind je alles rondom het ontdekken van jouw passende sportactiviteit, maar ook om het sporten zo goed mogelijk en blessure vrij te kunnen doen.

Kies jouw Sport PRODUCT en dienst

Wij hebben een breed aanbod aan producten en diensten die jou helpen de beste (sport) versie te worden. Kies uit ons brede assortiment voor een gezond en sportief leven.

Lees onze Sportieve BLOG

Geschreven voor en door sporters om jou te inspireren om in beweging te komen. Sporten verandert je leven. 

Stichting Sportief in Nederland

Social Media

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste blogs vól inspiratie voor een energieker, gezonder en sportiever leven? Wil je onze atleten op de voet volgen, zodat jij met je neus er bovenop zit als zij GOUD in handen krijgen? 

Onze Atleten

Wij juichen (paralympische) atleten toe die bijzondere sportprestaties hebben als doel. Een doel met focus die zo'n inspirerende impact heeft dat het anderen motiveert het beste uit zichzelf te halen.

Diverse onderwerpen

Onze website staat boordevol vacatures, blogs, maar ook  stellen wij als team Sportief in Nederland ons graag aan je voor.

Ons adres

Stichting Sportief in Nederland

Onderdeel van 
AED EVENEMENTEN GROUP

Rattinkstraatje 2 7413AJ Deventer

KvK 65589246

info@sportiefinnederland.nl

Bank: NL75 INGB 0007 9963 20

2019 © Sportief in Nederland. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden |  Logo: Freepik

Den Haag | Nederland